Column

Tijdens een bezoek aan een consument betreffende een klacht over duettes zie ik dat het raam gebarsten is.

Als ik er naar vraag zegt de consument: Schei uit, dat is een hele discussie. Wat is hier aan de hand?

Situatie:

Als ik de duettes bekijk valt me de manier van bevestigen op. Ze zijn bevestigd op het hout van de draaikiep ramen, echter niet met op de dag steuntjes, maar in de dag steuntjes op de glaslatten. De ramen waar een dauerluftung in zit is het in de dag steuntje plat op de dag op het raamkozijn geschroefd. De verduisterende duettes zijn zo groot als het glas, en hangen tegen het glas aan. Het nieuwbouw huis heeft HR++ glas en er zijn 4 ramen gebarsten met een horizontale breuk ongeveer midden in het glas. Er loopt een discussie tussen de glaszetter, woninginrichter en de consument over wie nou aansprakelijk is voor de schade.

Toeval:

Het toeval wil dat ik een week later bij een andere consument was die plastic vuilniszakken van zijn raam verwijderde en er ook een grote barst in het raam tevoorschijn kwam.

Persoonlijke mening:

Mijn menig was dat de duettes en de vuilniszakken te dicht tegen het glas hingen en door een oplopende temperatuur het glas zou kunnen barsten. Het is een logische gedachte, maar als opleidings- en advies organisatie kun je geen gedachte verkopen, alleen maar met feiten onderbouwde zekerheden. Dus ben ik te rade gegaan bij een glas groothandel over deze kwestie. Nogmaals, het was niet de klacht waarvoor ik ingeschakeld was, maar dit probleem is wel een item dat interessant genoeg is voor een column.

Thermische breuk:

Het bleek hier te gaan om een thermische breuk, die ontstaat door temperatuurverschillen in het glasoppervlak. Er wordt door de glashandel geadviseerd om de binnenzonwering niet te dicht bij het glas te hangen. Echter een minimale maat hiervoor wordt niet gegeven. Het heeft dus ook geen zin om de duettes in de bestaande situatie gedeeltelijk te laten zakken zodat de warme lucht er boven uit kan. Het temperatuurverschil kan ontstaan waar de duette hangt, en de ruit barst dan op het zwakste punt van het glas.

 Advies:

Mocht je een binnenzonwering plaatsen doe het dan niet in de dag tegen het raam aan, maar gebruik de op de dag steunen om enige afstand van het raam te houden. Of plaats in de dag verder van het raam als dat mogelijk is. Donkere kleuren aan de raamkant en black-out verduistering verhogen de temperatuur tussen binnenzonwering en het raam, hou hier rekening mee in het advies naar je klant. Pas ook op met folie op ramen plakken.

thermische breuk
thermische breuk

Meer weten over dit of andere thema’s? Kijk onder het kopje “winkel” welke trainingen voor u of uw personeel interessant kunnen zijn en zorg dat uw kennis up to date is.

René Manders, Gordijnadvies.nl